csak a Tények: Az Európai nyúl vagy barna nyúl (Lepus europaeus) észak -, közép-és Nyugat-Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos nyúlfaj. Nagyobb, hosszabb fülű és hosszabb lábú, mint egy nyúl. A test mérete 50-70 cm, a farok hossza 7-11 cm. A teljes felnőtt felnőtt súlya 2,5-6,5 kg. Akár 70 km/h (45 mi/h) sebességgel is képes futni.

szigorúan növényevő. A nyári hónapokban füvet és gyógynövényeket eszik, de télen gallyakkal, kéreggel és fiatal fák rügyeivel táplálkozik, így kártevővé teszi a gyümölcsös gazdák számára.

nagy fülek: a Feketefarkú nyúlnak összetéveszthetetlenül hosszú fülei vannak, a mezei nyulakra jellemző hosszú, erőteljes hátsó lábai.

só és bors nyúl: a szőr sötét buff borsos fekete. Fülei feketék, hátul fekete csík van. A farok fekete felett, de Fehér alatt. Ez a legnagyobb észak-amerikai nyúl, kb 60 cm, a felnőttek súlya pedig 1.5 és 4 kg.


büszke szülők: a mezei nyulak nem a föld alatt hordják kicsinyeiket, mint más nyúlfélék, hanem inkább egy sekély mélyedésben vagy lapított fűfészekben, amelyet formának neveznek.

a fiatal mezei nyulak alkalmazkodnak az odú által nyújtott fizikai védelem hiányához azáltal, hogy teljesen szőrözve és nyitott szemmel születnek. Ezért születésük után nagyon gyorsan képesek megvédeni magukat, vagyis prekociálisak. Ezzel szemben a rokon nyulak és a cottontail nyulak altriciálisak, fiatalok, akik vakon és szőrtelenül születnek.

a nyúl étrendje nagyon hasonló a nyúl étrendjéhez.

tavaszi őrület: az Európai
barna nyúl (Lepus europaeus) akár 70 km/h (45 mi/h) sebességgel is képes futni. Általában a félénk állatok, a mezei nyulak tavasszal megváltoztatják viselkedésüket, amikor fényes nappal láthatók, egymást kergetve a rétek körül; úgy tűnik, hogy ez a hímek közötti verseny a dominancia elérése érdekében (és így a tenyész nőstényekhez való nagyobb hozzáférés). A tavaszi őrület alatt a mezei nyúl látható “boksz”. Ez az a hely, ahol a mezei nyulak a mancsukkal ütik egymást.

Bonyolult Szerelmi Kapcsolat: Régóta azt gondolták, hogy ez inkább férfiak közötti verseny, de a közelebbi megfigyelés során kiderült, hogy általában egy nőstény üt egy hímet, vagy annak bizonyítására, hogy még nem áll készen a párzásra, vagy elhatározásának tesztjeként.

Nagylábú: a hótalpas mezei nyúl (Lepus americanus), más néven változó mezei nyúl, Észak-Amerikában található mezei nyúlfaj. A neve “hótalp”, mert a hátsó lába olyan nagy, úgy néz ki, mintha nagy cipőt viselne, hogy a hóban járjon. Az állat nagy lábai megakadályozzák, hogy komló és séta közben a hóba süllyedjen.

álcázás céljából bundája télen fehérre, nyáron rozsdabarn színűvé válik. Alsó része egész évben fehér. A hótalpas mezei nyúl a füle szélén lévő fekete szőrcsomókkal is megkülönböztethető. Fülük rövidebb, mint a legtöbb nyúlé. Nyáron olyan növényekkel táplálkoznak, mint a fű, a páfrányok és a levelek; télen gallyakat, fák kérgét és virágok és növények rügyeit eszik. Néha kis csoportokban táplálkoznak.

csak a tények II: Ezek az állatok főleg éjszaka aktívak, és nem hibernálnak. A hótalpas mezei nyulaknak legfeljebb 4 alom lehet egy év alatt, amelyek átlagosan 2-4 fiatal. A hímek versenyeznek a nőstényekért, a nőstények pedig több hímmel szaporodhatnak.

minden szöveg elérhető a GNU Free Documentation License

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.