bara fakta: Den europeiska Haren eller den bruna Haren (Lepus europaeus) är en art av hare som är infödd i norra,centrala och västeuropa och västra Asien. Den är större, längre eared och längre ben än en kanin. Den har en kroppsstorlek på 50-70 cm och en svanslängd på 7-11 cm. Vikten för en fullvuxen vuxen varierar från 2,5 till 6,5 kg. Den kan köras i hastigheter upp till 70 km/h (45 mi/h).

det är strikt växtätande. Den äter gräs och örter under sommarmånaderna men ändras till att mata på kvistar, bark och knoppar av unga träd På vintern, vilket gör det till ett skadedjur för fruktträdgårdsbönder.

stora öron: den svarta tailed Jackrabbit har omisskännliga långa öron och de långa kraftfulla bakbenen som är karakteristiska för harar.

Salt och Pepparhare: dess päls är mörk buff peppared med svart. Öronen är tippade med svart, och den har en svart rand ner på ryggen. Svansen är svart ovanför men vit under. Det är den största nordamerikanska hare, når en längd av ca 60 cm, och vuxna väger mellan 1.5 och 4 kg.


stolta föräldrar: harar bär inte sina ungar under marken i en håla som andra Leporidae, utan snarare i en grund depression eller tillplattad gräsbo som kallas en form.

Unga harar är anpassade till bristen på fysiskt skydd som erbjuds av en håla genom att födas helt pälsad och med öppna ögon. De kan därför klara sig själva mycket snabbt efter födseln, det vill säga de är presociala. Däremot är de relaterade kaninerna och cottontail-kaninerna altriciella och har unga som är födda blinda och hårlösa.

hareens diet är mycket lik den hos kaninen.

Vårfrenzy: den europeiska
bruna Haren (Lepus europaeus) kan springa i hastigheter upp till 70 km/h (45 mi/h). Normalt blyg djur, harar ändra sitt beteende på våren, när de kan ses i fullt dagsljus jagar varandra runt ängar; detta verkar vara konkurrens mellan män för att uppnå dominans (och därmed mer tillgång till avel Honor). Under vårens frenesi kan harar ses”boxning”. Det är här harar slår varandra med sina tassar.

Komplicerad Kärleksaffär: Under lång tid hade man trott att detta var mer konkurrens mellan män, men närmare observation har visat att det vanligtvis är en kvinna som slår en man, antingen för att visa att hon ännu inte är helt redo att para sig eller som ett test av hans beslutsamhet.

Storfot: Snöskoharen (Lepus americanus), även kallad den varierande haren, är en art av hare som finns i Nordamerika. Den har namnet ”snöskor” eftersom dess bakfötter är så stora, det ser ut som om det bär stora skor att gå i snön. Djurets stora fötter hindrar det från att sjunka ner i snön när det hoppar och går.

för kamouflage blir pälsen vit under vintern och rostbrun under sommaren. Dess underdelar är vita året runt. Snöskoharen kan också särskiljas av de svarta pälsarna på kanten av öronen. Deras öron är kortare än de flesta andra harar. På sommaren matar de på växter som gräs, ormbunkar och löv; på vintern äter de kvistar, barken från träd och knoppar från blommor och växter. De ses ibland utfodring i små grupper.

bara fakta II: Dessa djur är huvudsakligen aktiva på natten och sover inte. Snöskor harar kan ha upp till 4 kullar på ett år som i genomsnitt 2 till 4 unga. Hanar tävlar om kvinnor och kvinnor kan föda upp med flera män.

all text är tillgänglig under villkoren i GNU Free Documentation License

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.